Pieczone piersi z kurczaka, kasza bulgur, brokuł i surówka z czerwonej kapusty
Dawno nie było propozycji obiadu dla dwojga. Chciałam przedstawić Wam zestaw obiadowy, który będzie jak najbardziej fit, a duża porcja pozwoli nasycić się na długo. Należy nasmaczyć mięso kilka godzin przed pieczeniem. Najlepiej jak będzie to chude mięso piersi z kurczaka lub filet z indyka. Do marynaty wybieramy nasze ulubione przyprawy lub gotową mieszankę ziół do kurczaka. Polecam sól, pieprz, majeranek, pietruszka oraz curry. Wszystko dokładnie rozprowadzamy z każdej strony mięsa razem z oliwą oliwek. Kiedy nasze mięso marynuje się w lodówce szatkujemy lub bardzo drobno kroimy czerwoną kapustę. Następnie ją solimy i co jakiś czas ugniatamy. Po ok. 15 minutach kapusta powinna być miękka. Ścieramy do kapusty jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy łyżeczkę cukru, trochę pieprzu. Można dodać startą cebulę i pietruszkę, jeśli ktoś preferuje ostrzejszy smak. Na koniec oliwa z oliwek i ocet do smaku. Wszystko mieszamy, surówka jest gotowa. Można ją wstawić do lodówki. Zaczynamy gotować kaszę bulgur, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Przekładamy wcześniej przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut. Na koniec gotujemy 15 minut w osolonej wodzie różyczki z brokuły. Wszystko powinno być gotowe w podobnym czasie. Układamy wszystko na talerzu. Danie gotowe, pięknie podajemy i nie zapominamy o wspólnej rozmowie, powolnym jedzeniu i uśmiechu!
Post a Comment