Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Zapiekanka z piersi kurczaka w maślance z czerwoną cebulą i serem cappreccio oraz szparagami i ryżem basamati

Przedstawiam Wam może skomplikowany w nazwie, ale bynajmniej kolejny prosty przepis na mój wykwintny obiad inny niż wszystkie. Jeśli znudziły Wam się kotlety, pieczone mięsa to dobrze. Chciałam się podzielić przepisem na ciekawą mięsna zapiekankę, zaczerpniętą z różnych przepisów. Świeże piersi z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. U mnie było to około 2 kg mięsa. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, następnie wlewamy dobrej jakości maślankę ok.1l oraz dodajemy przyprawy, sól pieprz, bazylię, paprykę ostrą, słodką oraz pietruszkę. Mieszamy składniki, a następnie na wierzch kładziemy pokrojoną świeżą czerwoną cebulę oraz pokruszony ser cappreccio. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 st.C przez 20 minut, potem na wierzch dodajemy starty ser żółty oraz pomidorki koktajlowe. Cenna rada, uważajmy, aby zbytnio nie przypiec białego sera. Możemy ewentualnie nałożyć go później, jak kurczak będzie nieco upieczony i sos zgęstnieje. Pamiętajmy nic tu nie mieszamy w trakcie pieczenia. Nakładamy kolejne składniki na siebie. Zatem, pieczemy jeszcze przez ok.5-8 minut do czasu, aż rozpuści się ser żółty. Wyciągamy i odstawiamy na bok. Powinno się kroić bez problemu, nakładamy na talerz. Można podawać z ciemnym pieczywem lub polecam mój zestaw obiadowy ze szparagami na parze i ryżem basamati. To połączenie bardzo delikatnych smaków z ostrością czerwonej cebuli przypadło mi do gustu, a jak Wy uważacie?!
















Brak komentarzy