Sałatka z porzeczką, serem wędzonym i papryką
Kolejnym cudownym sezonowym owocem z mojego ogrodu, który dziś wykorzystamy do naszego dania to porzeczka. Oczywiście możemy z niej zrobić kompot, ciasto lub konfiturę. Ja się podjęłam innego wyzwania, postanowiłam niestandardowo, wykorzystać porzeczkę jako składnik sałatki. No i wymyśliłam. Proste, ale jak zaskakująco smaczne i ciekawe połączenie. Kroimy w kostkę ser wędzony, paprykę zieloną i oczywiście porzeczki. Gotujemy ok.10 minut kalafior i kroimy na mniejsze różyczki. Sos robimy z gęstego jogurtu naturalnego i mieszanki ulubionych ziół: pieprz ziołowy, sól, koperek, pietruszka, bazylia, oregano. Mieszamy składniki z sosem i jemy tuż po przygotowaniu. Polecam z grzankami lub ciemnym pieczywem. Do dekoracji świeża
Post a Comment