Zupa z młodej botwinki z jajkiem i ziemniakami
Korzystając z dostępnych nowalijek, przygotowałam dziś pyszną zupę z botwinki. Oczywiście prosta w przygotowaniu, a smak wiosennej zupy bezcenny. Należy pokroić kilka dorodnych buraków czerwonych na mniejsze kawałki oraz te małe z botwinki. Następnie kroimy świeżą włoszczyznę, seler, korzeń pietruszki, por, niewielką ilość marchewki. Można przygotować na gotowym bulionie lub kostce rosołowej z dodatkiem soku z cytryny lub octu. Gotujemy przez ok. 20 minut , potem dodajemy gęstą śmietanę i pokrojony pęczek świeżej botwinki, świeżej pietruszki lub kopru, który doskonale pasuje i smakuje w połączeniu z zupą. Doprawiamy do smaku. Osobno gotujemy ziemniaki oraz jajka, podajemy razem. Zupa jest pożywna i wyjatkowo smaczna. Można dodać łyżkę miodu, dzieci będą zachwycone.
Post a Comment