Pieczony udziec z indyka z ziemniakami i marchewką
Szybki obiad z piekarnika. To kolejna propozycja, którą szybko przygotujesz. Świeży udziec z indyka przyprawiamy wg smaku. Moga to być takie przyprawy, jak pieprz, sól, słodka papryka, bazylia i pietruszka. Oczywiście skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym, a w trakcie podlewamy. Inaczej mięso będzie bardzo suche. Ziemniaki obieramy na dowolne talarki, plastry, następnie solimy i również delikatnie skrapiamy olejem. Układamy na folii aluminiowej i do piekarnika na 180 st.C na 45 minut. Mięso wyżej, ziemniaki na niższy poziom. Podczas pieczenia ścieramy marchewkę, dusimy ją na małym ogniu przez 15 minut na łyżce masła i śmietany lub jogurtu naturalnego, dodajemy pieprz, sól i łyżeczkę cukru. Obiad w sam raz zimową porą. Pamiętajmy jeszcze o jednym, bo niektórzy powielają stereotyp, że ziemniaki tuczą i to samo zło. To nieprawda, ziemniaki jak najbardziej jedzmy, są lekkostrawne. To źrodło potasu, wapnia, fosforu, magnezu, ale także witamin C oraz z grupy B i błonnika, niezbędnego do prawidłowego trawienia. Czy wiedzieliscie, że ziemniaki mają tyle samo witaminy C, co jabłko czy dynia ?! Ziemniaki to zdrowe warzywo. Tuczące są dodatki, czyli sos, masełko czy smażona cebulka, które do nich dodajemy.
Post a Comment