Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Gołąbek z sosem pieczarkowym

Przedstawiam Wam szybką propozycję na świąteczne danie. Uwielbiam gołąbki i pewnie nie tylko ja. Jednocześnie nie lubię zawijać ich w kapustę i nie potrzebuje tak dużej ilości. Doskonałym rozwiązaniem jest taki oto gołąbek, ale oczywiście nie polecam takiej porcji na raz, tylko na dwa lub trzy obiady. Ewentualnie jako ciekawa propozycja na święta dla rodziny. Banalnie proste i szybkie. Wystarczy, że małą foremkę do ciasta, chleba wyłożymy liśćmi  świeżej sałaty. Mnie wystarczyły tylko trzy sztuki. Gotujemy trzy woreczki białego ryżu przez ok.15-20 minut. Odsączamy ryż i dodajemy do niego 500 g mięsa mielonego z indyka. Zalewamy około połową szklanki rozpuszczonej we wrzątku kostki warzywnej. Dodajemy przyprawy pieprz, sól , majeranek, suszoną pietruszkę, suszone warzywa. Wymieszaną masę przekładamy do foremki wyłożonej kapustą. Na wierzch przykrywamy liściem kapusty, który i tak się przypali i po pieczeniu wyrzucimy. Pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temp. 180 st.C. Osobno przygotowujemy sos pieczarkowy. Grzyby obieramy i kroimy na grube plastry, podduszamy w garnku z niewielką ilością wody. Dodajemy zasmażkę z cebuli i oleju rzepakowego. Następnie przyprawiamy pieprzem, solą, suszonymi warzywami, suszoną pietruszką i dużą ilością świeżego kopru. Dla uzyskania gęstszej konsystencji dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego lub koncentratu pomidorowego. Mieszamy sos do zgęstnienia. Gołąbek jemy na ciepło, kroimy na grube plastry, polewamy sosem. Smaczne, jak tradycyjne gołąbki, a o wiele mniej przygotowań. Polecam.


Brak komentarzy