Bigos z kiełbasą
Proste danie, dobrze znane od wielu wielu lat w kuchni polskiej i staropolskiej. Bigos czyli danie z kapusty można przyrządzić na wiele sposobów z kapusty kiszonej lub świeżej. Może być z mięsem lub grzybami. Ja zawsze przygotowuje ze świeżej kapusty, bo taką lubię. Świeżą kapustę szatkujemy lub kroimy na drobno. Zalewamy około litrem wody i gotujemy do miękkości przez pół godziny. Na patelni smażymy na margarynie pokrojoną w kostkę cebulę, jak będzie zeszklona dodajemy łyżkę mąki pszennej i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy do podgotowanej kapusty. Dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy pieprz, sól, majeranek, szczyptę suszonych warzyw. Możemy w niewielkiej ilości wody rozpuścić kostkę rosołową, jeśli kapusta nie jest zbyt wystarczająco dosmaczona. Można również do zasmażki dosypać 2 łyżki sosu pieczeniowego, bigos będzie bardziej wyrazisty, ale to jest dobry dodatek do kapusty kiszonej. Moja dodatkowa rada bez której nie wyobrażam sobie mojego ulubionego bigosu to łyżka stołowa prawdziwego miodu. Bigos jest łagodniejszy, kapusta szklista o aromatycznym zapachu. Dodajemy pod koniec gotowania. Kiedy połączymy te wszystkie składniki to podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Nie stosujemy żadnego tłuszczu, on sam się wytopi z kiełbasy i odczujemy bardziej intensywny smak. W ten sposób nasz bigos nie będzie tłusty i bardzo tuczący. Kiełbasę możemy zastąpić duszonymi pieczarkami. Pamiętajmy, że kapusta ma o wiele więcej witaminy C niż pomarańcze. Może Wy macie jakieś ciekawe rady od swoich babć, mam, które gotują bigos wg swojej rodzinnej receptury ? Ja chciałam Wam zaprezentować tą najprostszą, uniwersalną, a zarazem smaczną.
Post a Comment