Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i surówką

Jeśli kasza to moja ulubiona jęczmienna, sos pieczarkowy, który przygotujemy bardzo szybko oraz tradycyjna surówka z młodej kapusty i marchewki. Wszystko przygotowujemy praktycznie w tym samym czasie. Rozpoczynamy od gotowania kaszy. W tym czasie kroimy na grube kawałki pieczarki i dusimy na małym ogniu z pokrojoną cebulą. Do grzybów dodajemy pół łyżki mąki pszennej, 3 łyżki gęstej śmietany oraz przyprawy i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje i odstawiamy. Młodą kapustę kroimy lub trzemy na tarce. Solimy i odstawiamy na 15 minut, dotąd jak kapusta będzie miękka. Następnie ścieramy marchewkę, jabłko, skrapiamy cytryną, sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru, mieszamy wszystkie składniki surówki.  Możemy podać z kotletem mielonym. Porcja jest dość duża, dlatego mięso nie jest konieczne lub w niewielkiej ilości. Smacznego!


Brak komentarzy