Naleśniki z melonem
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych danie na słodko to naleśniki. Tradycyjne składniki to 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody najlepiej mineralnej, 3 jajka, 3 łyżeczki oleju lub rozpuszczonego masła. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką i lejącą konsystencję. Z takiej ilości ciasta usmażymy około 10-12 sztuk cienkich naleśników na patelni o średnicy około 20-24 cm. Tak naprawdę im cieńsze naleśniki, tym lepiej. Na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu, wlewamy odmierzoną ilość ciasta. Ja używam chochlę do zupy i wychodzi idealnie. Płynne ciasto rozprowadzamy po całej patelni najlepiej nad ogniem, przechylając delikatnie patelnią na boki. Smażymy około minuty, przekładamy na drugą stronę szeroką szpatułką lub podrzucamy, jeśli ktoś potrafi. Drugą stronę smażymy krócej. Usmażone naleśniki przygotowałam z pokrojonymi owocami, melonem pokrojonym w kostkę do środka oraz wierzch dekorujemy bananem, melonem, łyżką jogurtu naturalnego, dżemem z owoców leśnych oraz tartą kostką gorzkiej czekolady. Tak naprawdę po zjedzeniu 2-3 naleśników jesteśmy już pełni.
Post a Comment