Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Grillowana pierś z kurczaka, pieczone warzywa i ogórek małosolny

Wakacje to oczywiście idealna pora na grillowanie, tylko z pogodą bywa rożnie. U mnie w planach wielką uczta, ale skończyło się na deszczu i grillowanym mięsie. Na szczęście jeśli mamy grill gazowy to nie ma problemu. Odpalamy pod daszkiem, czy balkonem i gotowe. Szczerze polecam, bo jest o niebo zdrowszy. Nie dostarczamy do organizmu tyle substancji smolistych, które osadzaja się na jedzeniu podczas tradycyjnego grillowania węglem i jest łatwiejszy, szybszy w obsłudze. Odkręcamy gaz z butli i gotowe. Odkąd mam grill gazowy, tradycyjny kurzy się w kącie. No jeszcze rozpalamy ognisko, bo ma to w sobie pewien urok. Wracamy do naszego mięsa. Marynujemy pierś z kurczaka najlepiej dzień przed, pieprzem, solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem, pietruszką i oliwą z oliwek lub gotową przyprawa do kurczaka. Następnego dnia grillujemy mięso z dwóch stron na złoty kolor. Na grillu nie może zabraknąć warzyw: cukinia, marchewka, czerwona cebula, papryka czerwona i żółta. Wszystko kroimy w kostkę, sól, pieprz, oliwa z oliwek, suszona mieszanka warzywna. Można tak przygotowane warzywa upiec na grillu na patelni grillowej lub jak u mnie, ze względu na pogodę upiec w piekarniku. Pieczemy przez ok.30 minut w temp.180 st.C z termoobiegiem. Takie warzywa możemy przygotować na różne sposoby. U mnie stały nieodłącznym elementem grilla. Jest bardziej fit i zdrowo. Jak to na powietrzu apetyt dopisuje, więc częstujemy się warzywami do woli. Do tego polecam oczywiście ogórki małosolne i jest cudownie. Smacznego, a przede wszystkim życzę świetnej atmosfery podczas grillowania ! 







Brak komentarzy