Kotlety jajeczne, frytki z piekarnika i mus z buraków
Kotlety jajeczne to świetna alternatywa klasycznych kotletów z mięsa mielonego. Super prosty przepis myślę, że przypadnie do gustu również dzieciom. Są delikatne w smaku i to tylko trzy składniki: jajka, kasza kus kus, świeże zioła. Ugotowane jajka ok. 6-7 sztuk drobno kroimy. W tym czasie zalewamy wrzątkiem ok.5-6 łyżek kaszy kus kus w miseczce. Przykrywamy i czekamy, aż będzie gotowa ok. 5 minut. Mieszamy jajka z kaszą oraz posiekaną świeżą pietruszka i szczypiorkiem. Dodajemy przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Formujemy niewielkie kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Możemy podawać z pieczonymi frytkami z piekarnika ze świeżych ziemniaków z dodatkiem oliwy oraz musem z buraków. Gotowane gorące buraki blendujemy z odrobiną wody lub jeśli mamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżeczki brązowego cukru, soli i pieprzu do smaku i łyżeczkę jogurtu naturalnego, opcjonalnie moNa dodać jabłko. Smacznego !
Post a Comment