Makaron ze szpinakiem, jajkiem i serem feta
Propozycja na obiad ze świeżym szpinakiem to świetny pomysł. Pomyślałam, że sezon na szpinak należy wykorzystać właśnie do tego dania. Szpinak bezdyskusyjnie to samo zdrowie, zwłaszcza ten kupiony na targu od lokalnego sprzedawcy. Całą reklamówkę rozpalcelowałam do różnych potraw. Te proste danie przygotujemy w pół godziny. Należy szpinak umyć i odciąć twarde ogonki, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek, szpinak znacznie traci swoją objętość, więc spokojnie możemy poszaleć z ilością. Dodajemy wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, a na końcu wbijamy 3 jajka i energicznie mieszamy. W tym czasie gotujemy ulubiony makaron pełnoziarnisty. Na talerzu kolejno układamy makaron, jajko ze szpinakiem i pokruszony ser feta. Niezwykłe połączenie smakowe, a charakteru nadaje zdecydowanie ser feta, no i oczywiście szpinak. Danie jest naprawdę wbrew pozorom bardzo syte i bogate w wiele składników odżywczych, doda nam energii na resztę dnia.
Post a Comment