Sałatka z makaronem, pieczonym batatem, papryką i kalafiorem
Kolejne moje doświadczenie kulinarne z którym chciałabym się z Wami podzielić to niezwykle sycąca sałatka z makaronem, pieczonymi warzywami oraz sosem jogurtowym i pietruszką. Sałatkę można podawać zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Może być na ciepło lub zimno. Lekko podgrzana w kuchence mikrofalowej będzie dobra na obiad. Zaczynamy! Gotujemy dowolny, najlepiej ciemny makaron, świderki lub kokardki al dente. Ja wybrałam rurki z mąki orkiszowej. Makaron ten jest bogaty w składniki odżywcze oraz białko. W rozgrzanym do temp.180 st.C piekarniku przez ok.20-30 minut pieczemy warzywa, aż będą chrupkie, obrane i pokrojone w dużą kostkę bataty oraz paprykę w paski czerwoną, zieloną i żółtą. W tym czasie gotujemy kalafior ok.10 minut. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, zostawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy świeży sos. Jogurt naturalny, świeżo wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sól, pieprz oraz posiekana pietruszka to świetna baza do warzywnego sosu zamiast kalorycznego majonezu. Tak przygotowane składniki oraz sos mieszamy, możemy zostawić trochę sosu do dekoracji lub polać na świeżo tuż przed podaniem. Jak kto woli, smacznego!
Post a Comment