Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Tort czekoladowy z melonem, truskawkami i bananem

Przyszła pora na kolejny tort. Tak się składa, że wiosna i  lato to czas  świętowania w mojej rodzinie. Syn ma mniej wymagań co do formy, więc poszło łatwo. Miał być poprostu czekoladowy i oblany czekoladą. No więc upiec biszkopt to łatwizna, przepis już na pamięć, powielany kilka razy, dodajemy tylko kakao. Oczywiście nie może być taki sam, więc kombinujemy z dodatkami i dekoracją. Mamy nadal sezon na truskawki, więc nie mogło ich zabraknąć w torcie. One zawsze świetnie pasują do czekolady i kakao. Następnie kolejny poziom torta, który dzielimy standardowo na 3 części to melon i banan, można skropić go cytryną to nie ściemnieje tak szybko. Najlepszy jest ten twardszy, mniej dojrzały, dłużej zachowa swój kolor. Oczywiście pamiętajmy o kremie do tortów. Ostatnio przypadł mi do gustu i smaku mój przypadkiem wymyślony, więc znów zrobiłam. Potrzebne będą 2 op. serków śmietankowych typu twój smak lub puszysty Almette, gęsty jogurt naturalny, cukier do smaku i łyżka masła. Mieszamy składniki i gotowe. Nie jest to oczywiście puszek jak bitą śmietana, ale w smaku zapewniam świetny i sycący. Można również ubić śmietanę 30 % z cukrem i masłem, jak kto woli. Dalej ozdabiamy wg własnego pomysłu. Mój tort pokryłam kremem również od góry, bez boków, bo krem serowy jest cięższy, mniej plastyczny i ozdobiłam świeżymi kwiatami z ogrodu. Na koniec oblałam delikatnie roztopioną czekoladą. Najlepszy sposób to rozpuścić kostki czekolady na małym ogniu z 2-4 łyżkami mleka, w zależności ile kostek potrzebujemy i jaka ma być konsystencja. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Od razu polewamy boki i delikatnie wierzch. Tradycyjnie palce lizać! 






Brak komentarzy