Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Kutia z makaronem

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Na moim stole wigilijnym gości tradycyjnie od kilku lat. Potrawy wigilijne wymagają czasem dużo pracy i czasu, to jest jedna z nich. Kiedyś czytałam, szukałam idealny przepis i stworzyłam swoją najprostszą, najmniej czasochłonną potrawę z makiem. Kutię przygotowuje się najczęściej z pszenicy lub kaszy, ja natomiast z makaronem łazanki. I tak co roku ... gotowa masa makowa, skórka pomarańczowa, makaron łazanki, rodzynki suszone oraz 2-3 kieliszki rumu, miód. Makaron gotujemy, studzimy, mieszamy z masą makową. Dzień wcześniej rodzynki moczymy w rumie. Nasączone rodzynki mieszamy z makaronem i makiem oraz skórką pomarańczową. Do powstałej masy dodajemy 2 łyżki prawdziwego miodu, mogą być również orzechy włoskie i mieszamy wszystko. Odstawiamy do lodówki. W krótkim czasie mamy aromatyczną i tradycyjną potrawę, bez której nie wyobrażam sobie Wigili. Co ją wyróżnia?! Niesamowity smak nasączonych i aromatycznych rodzynek, o którą pyta już każdego roku rodzina.

Brak komentarzy