Bułka z ogórkiem kiszonym
Na śniadanie czy kolację dobrze wybrać odpowiednie pieczywo. Mogą być to bułki, a najlepiej chleb z ziarnami i nie z mąki pszennej. Istotną rolę właśnie odgrywa mąka z której jest zrobione pieczywo. Powinno być razowe, żytnie, graham lub mieszane. Najlepiej jak pieczemy sami. Kiedyś robiłam to codziennie przez około rok. Nie kupowałam wogóle pieczywa, piekłam różne chleby na naturalnym zakwasie. Dom pachnący chlebem to było to i wystarczyły dwie solidne kromki, żeby być najedzonym. Wiadomo nie zawsze mamy czas i możliwość. Warto poszukać dobrego pieczywa w okolicy. Ja pieczywo spożywam w małych ilościach i kupuje właśnie ten bardziej wartościowy. Skoro zdecydowałam się na bułki z ziarnami to warto, aby wędliną również była odpowiednia. Tutaj kupiłam kurczak pieczony, widoczne są kawałki mięsa i jak wiadomo jest ono chude, pozbawione zbędnego tłuszczu. Na wierzch położyłam świeże kiełki oraz własnej roboty ogórek kiszony. Mamy styczeń, więc jak najbardziej kiszone w sezonie letnim smakują teraz wyśmienicie i są zdrowe. Zawsze jest to już zdrowsza alternatywa do zwykłych kanapek. Pamiętajmy, małe zmiany to wielkie zmiany dla naszego zdrowia.
Post a Comment