Koreczki z pieczarkami
Na imprezie sprawdzają się klasyczne koreczki i dla Was moja propozycja, również dla tych co nie jedzą mięsa. Potrzebny jest twardy ser żółty w kawałku np.
ementaler, który kroimy w kostkę o wymiarach ok.3-4 cm wysokości i szerokości. Pieczarki małe, obsmażamy delikatnie na rozgrzanym tłuszczu, potem dodajemy 3-4 łyżki bulionu i od czasu do czasu mieszamy. Przez 10 minut dusimy na małym ogniu. Pieczarki mają być jędrne i lekko twarde, zbyt miękkie nie będą się nadawały. Paprykę małą, pomarańczową, czerwoną lub żółtą kroimy wzdłuż na mniejsze paski. Kolejno nakładamy poszczególne składniki na wykałaczkę. Najpierw ser żółty, papryka, dwie pieczarki oraz oliwkę. Można przyozdobić, jak i do smaku zieloną rukolą. Bardzo dobry dodatek do toastów z wina lub mocniejszego alkoholu. Miłej zabawy!
Post a Comment