Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Maxi kanapka w jajku

Oto propozycja na wielką kanapkę dla wygłodniałych lub poprostu aktywnych, którzy na przykład wybierają się na stok narciarski. Ferie trwają przecież w najlepsze. Potrzebna będzie rozgrzana patelnia z odrobiną masła, 2 jajka, 2 kromki chleba zwykłego lub tostowego, rukola, kawałek papryki, pomidorki cherry oraz ser żółty. Najpierw wbijamy jajka do miseczki i mieszamy z solą i pieprzem, może być również ostra papryka jeśli ktoś preferuje ostrzejszy smak lub suszona pietruszka. Maczamy z dwóch stron chleb w jajku i wlewamy jajka na rozgrzany tłuszcz. Na środku patelni z małym odstępem od siebie kładziemy nasączone wcześniej jajkiem pieczywo. Podsmażoną jedną stronę przekładamy delikatnie na drugą jak omlet. Następnie na jednej z dwóch kromek układamy starty lub w kawałkach ser żółty, pokrojone 3-4 szt. pomidorki cherry oraz paprykę w paski, jak na zdjeciu. Następnie przykrywamy drugą połową usmażonego pieczywa z jajkiem i całość przykrywamy pokrywką. Smażymy tak jeszcze przez 1-2 minuty, aż ser żółty rozpuści się. Tak usmażoną kanapkę przekładamy na talerz wyłożony świeżą rukolą. Teraz tylko nóż, widelec i sok pomarańczowy. Trudno się nie najeść taką kanapką. Dostarczy nam dużo energii i niezbędnego białka. Polecam konkretnie sycąca! Nie jest to fastfoodowa amerykańska kanapka.








Brak komentarzy