Walentynkowa lekka rybka
Walentynki. Proponuję danie lekkie, przyjemne, dietetyczne, aby wystarczyło nam miejsca na przyjemne chwile, słodkości, cukierki, cukiereczki i słodkie buziaki. Proste, szybkie do przygotowania danie z ugotowanym ryżem basamati, grillowanym świeżym pstrągiem w ziołach oraz sórówką z młodej kapusty. Ryż gotujemy z odrobiną soli, pstrąg najlepiej dosmaczamy wcześniej ulubionymi przyprawami, oregano, tymianek lub gotowa mieszanka ziół , polecam pieprz cytrynowy, sól oraz skropić cytryną, następnie obtoczyć rybę w odrobinie mąki pszennej. Surówka z młodej kapusty jest szybka i łatwa do przygotowania oraz idealnie pasuje do ryby. Tniemy młodą kapustę na drobne kawałki lub ścieramy na tarce, solidnie solimy i odstawiamy na 15 min. aż będzie miękka. Marchewkę świeżą oraz jabłko również ścieramy na tarce na grubych oczkach. Po określonym czasie mieszamy składniki z odrobiną oliwy z oliwek, łyżką brązowego cukru oraz świeżo wyciśniętą cytryną. Mimo, że to Walentynki trochę zdrowego rozsądku nie zaszkodzi, czyli proporcje. Na talerzu najwięcej podajemy surówkę, potem ryż i smaczną rybkę z plastrami cytryny. Trochę kwaśny dodatek, ale potem na deser nie zapomnijcie szczególnie, o tych słodkościach!!! Oczywiście ładnie podajemy... przez żołądek do serca i niech tak będzie...
Post a Comment