Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Pieczone warzywa z kurczakiem

Przedstawiam Wam moją kolejną propozycje na smaczny obiad z piekarnika. Myślałam, co tu jeszcze fajnego upiec i wyszedł naprawdę wyśmienity obiad. Smarujemy olejem słonecznikowym i obsypujemy ulubionymi przyprawami udka z kurczaka. Może to być gotowa przyprawa do kurczaka, ja lubię gotową przyprawę do kebabu, pieprz, sól, suszony koperek i pietruszka. Układamy kolejno w naczyniu żaroodpornym na folii aluminiowej. Następnie kroimy na grube kawałki po 1 sztuce:  batata, czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę oraz buraka. Należy delikatnie przemieszać z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i suszona pietruszką. Polecam na samym końcu delikatnie rozłożyć kawałki buraka, aby jego intensywny sok nie barwił wszystkich warzyw. Następnie należy wstawić warzywa do rozgrzanego piekarnika z kurczakuem, oczywiście na dwóch różnych poziomach i pojemnikach. Dopiero jak warzywa z zewnątrz będą opieczone możemy delikatnie przemieszać. Burak już nie będzie barwił pozostałych warzyw. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 st.C przez około 30-40 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale nie za bardzo. Kurczak od czasu do czasu podlewamy, aby był soczysty, tłuszczem i sokami, które powstają podczas pieczenia. W tym samym czasie pieczemy całe danie i mamy więcej czasu dla siebie. Warzywa smakują wyśmienicie, pieczony burak i batat oraz czerwona cebula, nadają słodki smak, który pasuje do delikatnego smaku mięsa z kurczaka. Dekorujemy świeżą pietruszką. Ja napewno niedługo powtórzę ten zestaw obiadowy. Naprawdę smaczny! Polecam!







Brak komentarzy