Pudding z nasionami chia i melonem
Zachecam Was gorąco do przygotowania pysznego deseru, który jest ostatnio bardzo popularny w kuchni fit. Spotkałam się z różnymi przepisami, nie próbowałam, więc przyszedł czas na nowość. Tak łatwo nie poddaje się wszelkim nowościom, ale przyznam, że pierwszy raz robiłam i nie będzie to ostatni. Bardzo mi smakuje i chce odkrywać, szukać swojej ulubionej wersji. Oczywiście podzielę się nią z Wami. Na początek zrobiłam pudding z melonem i mam swoje pierwsze wnioski. Zacznijmy od początku. Do szklanki chłodnego lub lekko ciepłego mleka wsypujemy 4 duże płaskie łyżki nasion chia oraz 3 łyżki wiórek kokosowych. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 6 godzin. Najlepiej przygotować wieczorem, rano będzie gotowy. Od czasu do czasu dobrze jest przemieszać. Najlepiej tak po około godzinie, aby wszystkie nasiona mogły dobrze nasiąknąć. Konsystencja będzie coraz bardziej gęsta i grudkowa. Nasiona powoli wchłaniają mleko i zwiększają swoją objętość. Przed podaniem należy obrać pół melona i wydrążyć środek. Kroimy go w drobną kostkę, nastepnie blendujemy. Dodałam niewielką ilość wody i 3 banany dla uzyskania lepszej, gęstej konsystencji. Pamiętajmy, że melon jest tak naprawdę warzywem i bardzo wartościowym. Zawiera witaminy z grupy A, B, potas, cynk, żelazo, beta-karoten, działa odmładzająco, jest słodki, soczysty i nie jest kaloryczny. Zaleca się podczas odchudzania. Zawiera, aż 90 % wody i jest naprawdę słodkim warzywem z rodziny dyniowatych. Jest wiele odmian, ja użyłam najbardziej popularną żółtą miodową. Kiedy nasze nasiona chia będą już gotowe, przekładamy do pucharków deserowych. Kolejno warstwę nasion, potem owoce, znów nasiona i owoce. Na wierzch posypujemy płatkami migdałów. Deser jest naprawdę pyszny, bez dodatku cukru, smak słodki nadaje mix banana i melona. Pudding jest soczysty i syty. Nasiona mają świeży, łagodny smak. Lepiej smakuje niż do porannego koktajlu. Warto wcześniej go namoczyć, wtedy można poznać wyjątkowy i delikatny smak nasion chia. Polecam!
Post a Comment