Obsługiwane przez usługę Blogger.

My Instagram

Wątróbka, ziemniaki, buraczki oraz groszek z pieczarkami

Jeśli ktoś ma więcej czasu polecam przygotować obiad, który dostarczy nam wiele składników odżywczych. W szczególności polecam kobietom w ciąży lub tym osobom, które mają stwierdzoną anemię. Danie bogate jest przede wszystkim w żelazo, białko, witaminy, błonnik i inne składniki odżywcze.  Bierzmy się do roboty, zatem zaczynamy gotować obiad po królewsku.  Gotujemy ziemniaki, smażymy wątróbkę z cebulą, pieprzem, solą, które dodajemy na koniec smażenia.  Gotujemy buraki do miękkości oraz smażymy pieczarki. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz, cytrynę lub ocet, oliwę z oliwek oraz łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Do podsmażonych pieczarek dodajemy 2 łyżki śmietany, groszek konserwowy, sól, pieprz, dusimy na małym ogniu do zgęstnienia. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z niewielkim dodatkiem jogurtu naturalnego. Wszytkie gotowe elementy naszego dania nakładamy na talerz i rozsmakowujemy się.



Brak komentarzy